YES, IK WIL VRIJHEID! – MAAR HOE BLIJF JE NOU DICHT BIJ JEZELF?

Ik ben nu iets langer dan twee jaar onderweg als ondernemer om mijn ideale vorm van vrijheid te gaan leven. Dit is een weg met veel mooie momenten, maar ook met veel hobbels waarbij ik elke dag weer een uitdaging is en iedereen je wel weet te vertellen hoe het moet. Hoe blijf je als ondernemer nou dicht bij jezelf, zonder dat je je teveel laat beïnvloeden door het advies van andere ondernemers om je heen?

Ik ben nu iets langer dan twee jaar onderweg als ondernemer om mijn ideale vorm van vrijheid te gaan leven. Dit is een weg met veel mooie momenten, maar ook met veel hobbels waarbij ik elke dag weer een uitdaging is en iedereen je wel weet te vertellen hoe het moet.  Hoe blijf je als ondernemer nou dicht bij jezelf, zonder dat je je teveel laat beïnvloeden door het advies van andere ondernemers om je heen?

In deze blog wil ik het hebben over hoe je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft, want geloof me dat is elke dag weer een uitdaging. Op de lange termijn daalt namelijk je intrinsieke motivatie als je niet dicht bij jezelf blijft, en juist die heb je nodig om je uiteindelijke doelen te behalen. Daarnaast denk ik dat als je niet dicht bij jezelf blijft je ook een kunstje gaat doen en dat valt niet meer op tegenwoordig, en is alles behalve authentiek. En dat vinden wel al helemaal niet aantrekkelijk meer. We willen niet werken met copy-cats, we willen werken met echte mensen.

Ik ben iemand die verbinding zoekt met de ander, waarin ik zoek naar een persoonlijke klik waarin we raakvlakken hebben op een aantal kernwaarden. Zonder die klik, werk ik niet met iemand samen.

TOEN IK BEGON MET ONDERNEMEN  WAS DAT WEL ANDERS…

Toen ik in 2021 begon met ondernemen was dat dicht bij mezelf blijven best anders. Ik dacht dat ik wel genoeg wist door tien jaar naast een ondernemer te hebben geleefd, maar dat was niet te vergelijken met als je zelf dan die stap zet in een hele andere branche en een heel ander netwerk aan moet boren. In het eerste half jaar leerde ik dan ook verschillende ondernemers kennen die het me allemaal wel wisten te vertellen hoe dat moet, ondernemen. In die periode was ik ook geneigd dat klakkeloos aan te nemen en deed ik dat dus vaak ondanks ik ergens zo’n onderbuikgevoel had van “ik weet het niet hoor”, maar dat lekker negeerde, lang leve mijn ego.

Ik begon aan mezelf te twijfelen en nam klakkeloos over wat andere ondernemers me vertelden hoe je MOET ondernemen….

Van hoe je moet pitchen, tot ondernemen zelf, tot sales en hoe je marketing moet voeren en het allemaal een beetje magisch (lees wazig) moet zijn in plaats van duidelijkheid creëren bij je (potentiële) klanten. Ik nam het in die periode ook over en dacht het zal wel aan mij liggen, maar daardoor begon meer aan mezelf te twijfelen en was ik geneigd mijzelf daarin anders voor te doen dan wie ik ben en waar ik voor sta. Gelukkig ben ik mijn hele leven al actief geweest met zelfreflectie waardoor ik me heel snel bewust was van welke kant ik op dreigde te gaan. In gedachten zei ik tegen mijzelf: ‘Wendy je kan echt meer op je gevoel vertrouwen, want je gevoel zit tot nu toe altijd goed, daarnaast ben je gewoon een vrouw met veel ervaring en heb je veel van, over en door mensen geleerd. Vertrouw op je eigen pad’. En ik ben blij dat ik naar dat stemmetje ben gaan luisteren, want sinds ik mijn eigen pad kies heb ik veel meer succes behaald, trek ik steeds meer de klanten aan die echt bij mij passen en voel ik me veel gelukkiger, weinig negatieve energie.

Er zijn er genoeg die bepaalde trucjes uitvoeren voor hun eigen portemonnee…

Wat mij de afgelopen jaren is opgevallen is dat er meer dan genoeg anderen dat trucje uithalen ten gunste van hun eigen succes en het belang van de klant, partner, de medewerker en dus de mens uit het oog verliezen. Dat is iets waar ik me totaal niet comfortabel bij voel, iets wat ik zelfs best onrechtvaardig vind en waarbij ik heb besloten zo nooit te zullen gaan ondernemen, want zo zit ik als persoon niet in elkaar, dit past gewoon niet bij mij.

MAAR WAT PAST DAN WEL BIJ MIJ? 

Daarvoor is het voor mij erg belangrijk geweest om mijn eigen kernwaarden te ontdekken. Hier begon ik mee in 2019, ik was 34 en had net na 10 jaar mijn relatie beeïndigd. Ik had besloten naar een psychologe te gaan omdat ik mezelf was kwijt geraakt. Ik kreeg van haar de opdracht om op zoek te gaan naar 3-5 belangrijke kernwaarden. Dit moest ik doen door mijn leven te beschrijven per 7 jaar startend vanaf mijn geboorte. Daarbij moest ik de belangrijke momenten opschrijven die mij het meeste zijn bijgebleven. 

Dit heb ik gedaan en ik ontdekte een rode draad. Van hieruit heb ik mijn kernwaarden gevonden. Voor mij is vrijheid de allergrootste kernwaarde. Daarnaast gebruik ik avontuur, onafhankelijkheid en ruimte als middelen om die vrijheid te bereiken. Ruimte heb ik sinds kort daaraan toegevoegd, als in, ik had deze er al inzitten, maar ik vond dit een betere omschrijving als kernwaarde.

Deze laatste heb ik mede dankzij Wouter Melkert zo kunnen verwoorden. Ik had een kleine maand geleden een Vuur aan de Schenen sessie met hem in het bos, waarin we hebben stil gestaan bij Wie ben ik? Wat is mijn doel in het leven? Waar wordt ik gelukkig van? Zeer confronterend maar ook erg waardevol. Ik merk ook echt dat ik deze kernwaarden steeds scherper krijg omdat ik mezelf blijf ontwikkelen.

DAN HEB JE DIE KERNWAARDEN, MAAR WAT DOE JE ER MEE? 

De psychologe zei dat ze haar kernwaarden gebruikt bij elke keuze die ze moet maken. Als het past bij haar kernwaarden dan zet ze door. Dit vond ik iets heel moois en concreets wat ik zelf ook kon gebruiken. Ik bedacht in de periode toen ik mijn kernwaarden had gevonden dat ik ze ook zichtbaar wilde maken, zodat ik er elke dag naar kon kijken en besloot ze te verwerken in een tattoo: mijn persoonlijke kompas. Dus eind mei 2021 werd mijn persoonlijk kompas dan ook echt onderdeel van mij!

Nu zijn ze dagelijks zichtbaar en leer ik er elke dag steeds meer naar leven. En dat valt lang niet altijd mee, zo makkelijk is het echt niet, er zit een heel persoonlijk proces aan vast dat echt wel een tijd duurt en voor mij nooit zal eindigen, dat is ook het mooie ervan. Maar dit helpt me wel door bij elke keuze die ik maak in te tunen bij mezelf of ik er zo achter sta. Deze kernwaarden zie je ook terug in mijn coachingstrajecten en daarom vind ik het zo belangrijk dat ik met mensen werk die deels dezelfde kernwaarden hebben zodat we een klik hebben. Een klik is zo fundamenteel in een goede samenwerking en daarmee de resultaten die je behaalt.

Doe ik dan alleen dingen waar alle kernwaarden aan voldoen? Nee zeker niet, sommige dingen zijn ook een tussenstap richting mijn stip op de horizon en ook direct een test om te toetsen zodat je soms ook zeker weet of extra bevestigt wat je NIET wilt. Soms heb je dat gewoon nodig om die bevestiging weer te krijgen.

“Ik laat anderen het ondernemen op mijn voorwaarden niet meer afnemen”

Om een concreet voorbeeld te noemen: ik wil niet meer dan 30 uur werken per week, geen vrijdagen en afspraken in de avonden en op maandag wil ik graag AAN mijn bedrijf werken (zonder contact). Ik heb al meerdere malen gehad dat collega-ondernemers of klanten “probeerden” met mij in de avond af te spreken, wat met enige tegenzin ook wel eens lukte. Of de vrijdagen en maandagen wat ik dan toch wel eens deed. En elke keer dat ik het deed (en stiekem heel recentelijk nog), merk ik dat ik en gefrustreerd raak omdat ik het toch met tegenzin doe en dat daarbij mijn (bio)ritme, die me nu zo heilig is, wordt verstoord. Ik ben er nu dan ook echt mee gekapt. Want doordat ik het steeds doe, neem ik mezelf het ondernemen op mijn voorwaarden af en dat geeft me dan het gevoel dat ik minder regie heb en daardoor van mijn koers afwijk richting mijn uiteindelijke doel, en nog belangrijker dan blijf ik dus niet dicht mezelf, en daar wordt ik alles behalve gelukkig van.

De reden dat ik het regelmatig wel deed was of omdat ik een beetje “bang” was wat voor opmerkingen ik erover zou krijgen (daar is mijn ego weer), zoals *luxepoes*, *lui*, etc. of omdat ik het noodzakelijk achtte voor omzet. Maar mede door steeds minder naar mijn ‘ego’ te luisteren maar op intuïtie af te gaan en door te ervaren dat dat me minder waard is dan omzet. Dit beeld van omzet is ook iets wat ik in mijn hoofd creëer, want daar gaat het echt niet op stuk. Ook dit is puur onterechte onzekerheid wat weer voortvloeit uit ego. Gelukkig lukte het me steeds beter en ‘durf’ ik het nu helemaal niet meer te doen. 

Nu klinkt het aardig zwaar, maar dat valt mee, gelukkig is het me behoorlijk goed gelukt om de afgelopen twee jaar veelal op die koers te blijven en daardoor sneller naar mijn doelen, naar mijn stip op de horizon toe te werken en daar ben ik mezelf dan ook dankbaar voor. Ik heb al veel meer resultaat behaald dan ik had gedacht van tevoren dus ik zie dat het werkt, en dat is fijn! 

“De groeten aan moeten!” 

Terugkomend op de ondernemers die allemaal zeggen hoe je het moet doen…Ik geloof daar niet in. Ieder is z’n eigen persoon. Ik ben zelf business coach, maar ik ga jou alles behalve vertellen hoe je het MOET doen. Ik heb zelf overigens een hekel aan het woord moeten, de groeten aan moeten! Ik vertel daarentegen altijd uit mijn eigen ervaring, en wat dat voor mij heeft gedaan en waar het mij heeft gebracht. Zo kan ik jou hopelijk inspireren en helpen samen op zoek te gaan naar de manier die bij jou past, zodat je dicht bij jezelf blijft en je sneller richting je doelen gaat, en nog belangrijker, dat je gelukkig bent.

Wat ik jou aan tips wil meegeven:

Als je jezelf herkent in dit verhaal en als je worstelt met keuzes maken, helpt dit jou wellicht ook. Mij heeft het in ieder geval de afgelopen twee jaar enorm geholpen:

– Ga op zoek naar je jezelf: naar jouw belangrijkste kernwaarden

– Als je jouw stip en kernwaarden dan helder hebt, kijk dan eens hoe zich dat verhoud tot hoe je nu leeft en onderneemt.

– Kies de weg, de manier die bij jou past en probeer ego zoveel mogelijk los te laten, ga voor intuïtie.

– Ga ondernemen en leven op jouw voorwaarden

– Begin heel klein en

– check met elke keuze die je maakt of je dicht bij je kernwaarden blijft, zo wordt je je heel bewust van de koers die je vaart.

Ik ben erg benieuwd hoe dit voor jou gaat uitpakken! Laat het me gerust weten. Je kunt me een DM sturen op Instagram of op LinkedIn . Vind je het sowieso leuk me te volgen via deze kanalen waar ik meer verhalen post en tips dan vind ik het erg leuk als je me volgt.

🎙Podcast Alert!

Wist je dat ik trouwens sinds kort mijn eigen podcast ben begonnen? Deze blog kun je ook terugluisteren in de podcast variant via Spotify, klik HIER. Je kunt je hierop abonneren zodat je een melding krijgt als er weer een nieuwe aflevering online komt. In deze podcast serie neem ik je mee op mijn reis naar mijn ideale vorm van vrijheid, deel ik praktische tips en ga ik regelmatig in gesprek met andere ondernemers over hun reis naar vrijheid en alles wat ze daarin meemaken.

🤙🏻 Wendy