YES, IK WIL VRIJHEID! – MAAR EERST MEER SALES!

In mijn vorige blog vertelde ik hoe ik koos voor het snelle pad naar succes. Ik deed een investering van 10k. Goede start, dacht ik. Maar het gaf me meteen enorme omzetstress! Na dit eerste half jaar was het tijd om verder door te pakken met sales. En ook dat ging met veel uitdagingen en mentale drempels. In deze blog neem ik je mee op mijn ‘sales’-reis en hoe ver dat me tot nu toe heeft gebracht.

Je kan zeggen dat dingen soms toevallig op hun plek vallen. Ik geloof dat het zo had moeten zijn. Toen ik besloot me te gaan focussen op mijn sales skills, ontmoette ik Erwin Grootenboer. Eigenaar van Storm Sales Solutions en net als ik, lid van netwerkclub BNI de Avenue. Laat hij nou net ondernemers helpen op gebied van sales! En sterker nog… hij had zelfs hulp nodig bij zijn hard groeiende bedrijf en wilde graag eens met me afspreken om verder kennis te maken. 

Geloof je nog steeds in toeval? 

Ik vertrok de volgende dag voor een maand naar Frankrijk en Spanje om daar te gaan roadtrippen en kitesurfen, dus spraken we op de valreep nog af voor een ontbijt en koffie bij Bagels & Beans. Erwin vertelde dat hij een boek had geschreven dat binnenkort uit zou komen: Yes, ik wil omzet! En ik mocht hem als één van de eersten alvast lezen om feedback te geven voordat deze naar de drukker ging. Het beste leesvoer op vakantie… Precies waar ik mee aan de slag wilde!

Echt, als je nu nog steeds gelooft dat dit allemaal toeval is… Dan geef ik het op 😉

HOE DIT BOEK MIJN SALES SKILLS HEEFT AANGESLINGERD

Ik had het boek binnen twee dagen uit, het las zo lekker en ik werd steeds gemotiveerder. Lekker gevoel! In het boek leer je Erwin ook persoonlijk kennen. Ik merkte dat hij de visie van Timothy Ferris deelt, waardoor zijn manier van Sales me al helemaal aansprak!

Ik had altijd een hekel aan sales, ik had er zo’n negatief beeld over. Ik dacht altijd aan de gladde sales praatjes die ik vaak heb moeten aanhoren. Daardoor zag ik er enorm tegenop om het zelf te moeten gaan doen, want ik ben helemaal niet zo’n glad sales type. En het idee dat ik mezelf moest gaan verkopen maakte me al helemaal onzeker! 

Om eerlijk te zijn, dacht ik daar niet eens echt over na toen ik voor mezelf begon. Ik wilde gewoon doen waar ik goed ben, waar ik gelukkig van wordt en waar ik andere ondernemers mee kan helpen. Ik wist natuurlijk wel dat ik mijn eigen omzet moest gaan genereren, maar ik zag er dus behoorlijk tegenop. Daarnaast voelde ik heel veel druk in een sales gesprek omdat ik dacht dat je de eerste keer direct moest scoren. 

Tijdens het lezen van dit boek kwam ik erachter dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn! Ik werd vooral wakker geschud door een stuk in het boek waar hij zei: “Sales is net als daten. Je leert elkaar eerst kennen, je gaat toch ook niet gelijk trouwen op je eerste date?”. Ik moest er om lachen, want het is gewoon waar, maar zo deed ik het niet. Ik dacht dat ik gelijk moest trouwen in het eerste gesprek, want anders faalde ik. Daarnaast leerde ik dat een eerste kennismakingsgesprek niet alleen voor de ander is, maar ook voor jezelf om af te tasten of er een klik is en of jij graag met de ander wilt werken. To know-to like-to trust en dan pas to buy! 

Verder staat het boek vol handige tips voor je gespreksstructuren die ik direct kon toepassen en dat zorgde meteen voor resultaat. Erwin beschrijft dit als meer verkoop in minder tijd, de welbekende 80/20, een van mijn twee basisprincipes! 

In de maanden daaropvolgend ben ik het doel van mijn gesprekken gaan aanpassen. Ik kreeg veel meer rust in m’n gesprekken en kreeg er zelfs plezier in door vooral te luisteren en vragen te stellen, waardoor ik mijn potentiële klant beter leerde kennen. Ik heb zelf zo vaak meegemaakt (en dat gebeurt nog steeds) dat ik met mensen in gesprek ben die alleen maar komen zenden. Ze praten alleen maar over zichzelf en hun bedrijf. Ik vind dat zo frustrerend! Je toont dan totaal geen interesse in de ander en dat betekent dus dat je er alleen maar zit om iets te verkopen in plaats van dat je de ander echt wilt leren kennen en verder wilt helpen. En toch… deed ik dat zelf in het begin ook een beetje. Ik stelde wel wat vragen, maar ik vroeg niet door. 

Daardoor maakte ik het mezelf alleen maar moeilijker en was aan het worstelen tijdens m’n gesprekken om naar het doel te komen. Door los te laten dat ik in het eerste gesprek moet ‘scoren’ en gewoon te gaan daten en iemand te leren kennen werd het dus een stuk makkelijker. Grappig eigenlijk, want ik zeg altijd “Be The type of person you like to meet” en dat geldt ook weer in dit geval!

Ik zag ook dat er veel meer potentie in mijzelf zit en daarmee veel meer potentie in mijn business en omzet die ik kon behalen. Mijn einddoel naar de vrijheid die ik ambieer kwam ineens een stap dichterbij.. Veel sneller dan gepland!

Natuurlijk ging het niet meteen perfect in mijn salesgesprekken. (En nu trouwens nog steeds niet. Perfectie is een utopie en moet je ook niet willen, vind ik. Je wordt er alleen maar onrustig van.) Maar… ik heb de afgelopen maanden zo’n enorme ontwikkeling doorgemaakt! Deels door mijn nieuwe sales skills en deels door mijn ontwikkeling als ondernemer en in mijn productaanbod (ook dat is sales). Ik sta nu volledig achter mijn product en weet ik dat ik op deze manier van beste waarde kan zijn. En als iemand nee zegt zie ik dat niet meer als persoonlijke afwijzing. Soms is het gewoon geen match. Dan komt er wel weer een volgende die wel een match is. Maar daar in een volgende blog meer over! 😉

TIJ D VOOR EEN SALES PLAN!

Toen mijn gesprekken een stuk beter gingen, was het tijd om aan de slag te gaan met mijn productaanbod. Ik was inmiddels 1,5 jaar verder en naarmate ik meer van mijn kickstart trajecten had gedaan kwam ik er achter dat dit veel schaalbaarder zou kunnen. En dat ik met een paar aanpassingen de trajecten veel waardevoller kon maken voor mijn klanten.

Daarnaast gebeurde er iets grappigs… Klanten begonnen me hun (business)coach te noemen. Ik merkte dat ik ze door middel van coaching veel extra waarde kon bieden, iets wat van nature al in mij zit en ik door mijn jarenlange ervaring in managementfuncties steeds beter heb ontwikkeld. 

Eind 2021 ging ik aan de slag ging met mijn plan voor 2022, in de Franse bergen. Heerlijk om op een andere locatie in de natuur met een leeg hoofd na te denken over je business. In mijn workshop die ik geruime tijd online heb gegeven vertel ik altijd dat je begint vanaf jouw stip op de horizon en van daaruit schrijf je terug naar nu door je doelen SMART te maken. Zo deed ik dat dus ook voor mijzelf.

In het plan werkte ik mijn omzetdoelstellingen uit. Ik berekende dus precies hoeveel sales gesprekken ik moest voeren om uiteindelijk voldoende te converteren om mijn doelen te behalen. Dit plan gaf mij de koers die ik ging varen en helpt me nog steeds om op koers te blijven!

Let er wel op dat je bij omzetdoelstellingen er rekening mee houdt dat je natuurlijk niet je eerste maand al volle resultaten ziet als je dan pas begint met de uitvoering van je plan. Deze fout maakte ik zelf namelijk ook, ik heb mijn maanddoelen dus wat moet bijstellen, maar lig desondanks netjes op koers. Als ik deze lijn doortrek ga ik mijn doelstellingen dit jaar zeker halen 💪

WELKE RESULTATEN HEEFT HET MIJ AFGELOPEN HALF JAAR GEBRACHT?

  • Ik begeleid nu 8 ondernemers met mijn Boost je Business traject!
  • Ik heb de maand juni mijn hoogste maandomzet gehaald! 
  • Ik werk nog steeds maar tussen de 20-30 uur per week net als daarvoor. (Mijn omzet stijgt, maar mijn werkuren blijven gelijk)
  • Ik heb sales mij zo eigen gemaakt dat het natuurlijker gaat. Ik heb een eigen manier gevonden die bij mij past en dat werkt!

Doe je precies voor zoals je bent en je trekt mensen aan die daarbij passen. Jezelf zijn is aanstekelijk, net als faken trouwens

LEERMOMENTEN EN TIPS DIE IK JOU GUN

Sinds ik mij ben gaan focussen op sales heeft het mij behoorlijk wat resultaten opgeleverd, zoals je kunt lezen. En we zijn pas halverwege 2022! Ik kijk nu al uit naar de tweede helft. 

Ik deel graag mijn leermomenten met je, zodat ook jij je kan ontwikkelen naar jouw ideale ondernemersleven en je wensen en doelen kunt gaan bereiken! Bestel hem HIER.

#1 Als je worstelt met sales, zoals ik dat deed, adviseer ik je 100% om het boek ‘Yes, ik wil omzet!’ te lezen. Het leest heel makkelijk weg en je haalt er zo veel nuttige tips uit! www.welkombijstorm.nl

#2 Ga lekker daten met je potentiële klant! En vind daar je flow in. Dat trouwen komt later wel 😉

#3 Verander dus het doel van je eerste salesgesprek: leer elkaar eerst kennen en stel vooral vragen. Praat zelf zo min mogelijk en leer je klant kennen. Het gevoel? Je klant voelt zich gehoord en begrepen en is veel meer bereid om met jou samen te werken!

#4 Zorg dat je 100% achter je product staat, dan wordt sales een stuk makkelijker! Zorg dat je de fundering goed neerzet en dat je daarin zelfvertrouwen creëert. Blijf dicht bij jezelf en maak een productaanbod dat bij jou past. Dan pas zul je aantrekkelijk zijn voor jouw potentiële klanten!

#5 Geloof in je kwaliteiten en de waarde die je aan je klanten brengt. Doe jezelf niet te kort, ook niet als je omzet stress hebt en daarom elke euro maar probeert binnen te halen. Goedkoop is duurkoop is echt waar als het gaat om je business. Het kost je heel veel tijd en energie die je veel beter in positieve dingen kunt stoppen. Durf in het diepe te springen, het ondiepe doet zeer!

#6 Maak een goed plan en blijf in de actiemodus! De valkuil is namelijk dat je een geweldig plan maakt om die vervolgens in de lade te laten liggen. Zorg dat je gemotiveerd blijft om je doelen te behalen. Vind je dit lastig?

Visualiseer dan je doelen: hang ze op in je woonkamer of kantoor en kijk er regelmatig naar zodat je weet waar je het voor doet. Plan de voortgangsmomenten in die je naast je plan kan leggen – per kwartaal, per maand, of zelfs per week!

#7 En de belangrijkste les: geniet vooral van het proces! Ik merk dat ik nog steeds erg ongeduldig kan zijn en baal als ik de dingen niet lopen zoals ik wil of als ik al verder had willen zijn.

Maar als ik terugkijk hoe snel ik de afgelopen tijd gegroeid ben en de resultaten die ik heb behaald, dan besef ik me dat ik echt niks heb om me echt druk over te maken. Wees dankbaar en trots, dan geniet je een stuk meer van de reis!!

Ik hoop je met mijn leermomenten te kunnen inspireren om vertrouwen te hebben in jezelf en de stappen te zetten die nodig zijn om jouw ideale ondernemersleven te bereiken, je bent niet voor niks ondernemer geworden en je hebt een flinke dosis aan kwaliteiten te bieden aan anderen die jouw hulp goed kunnen gebruiken.

En remember:

Als het de eerste keer niet lukt, drie links is ook rechts”

🤙🏻 Wendy