YES, IK WIL VRIJHEID! – DE SNELLE ROUTE NAAR SUCCES & OMZET STRESS

Hoe ik in het eerste deel van 2021 koos voor het snelle pad naar succes….maar ook een pad van onzekerheid inging met omzet stress…Lees hier blog #2 over mijn reis naar mijn ideale ondernemersleven.

Toen ik in 2020 een workshop volgde van een netwerkrelatie, leerde ik daar een van de twee compagnons kennen van het marketing bedrijf waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds mee samenwerk. Daarnaast hadden ze nog een bedrijf in de horeca. We kwamen er tijdens de workshop al snel achter dat ik van waarde kon zijn bij het horecabedrijf dat ze hadden en dit werd mijn eerste opdracht!

HOE  VERMARKT IK MEZELF? 

Tegelijkertijd was ik met de eigenaar van het marketing bedrijf in gesprek over mijn eigen groei als startend ondernemer. Ik liep tegen zoveel vraagstukken aan, ondanks dat ik een heel bedrijf hebt gemanaged wat ook als ondernemen voelde, is het toch even andere koek als het helemaal je eigen business is, je netwerk opnieuw te laten groeien en alle facetten die erbij komen kijken. Desondanks had ik veel ervaring opgedaan en had ik er alle vertrouwen in dat ik het kon.

Alleen hoe vermarkt je jezelf?
Hoe ga je om met je prijsbepaling?
Wat wordt je verdienmodel?
Hoe zorg je voor groei in je omzet?

Ik had in het begin al besloten dat ik geen uurtje-factuurtje wilde als verdienmodel, omdat het me na het lezen van verschillende boeken, artikelen en blogs wel snel duidelijk werd dat je dan snel tegen het plafond zou komen te zitten. Desondanks vond ik het toch best lastig hoe het dan wel vorm te geven.

Je blijft toch een soort loondienst mindset houden waarbij je alles terugrekent naar uren en als ondernemer vraag je natuurlijk een ander uurtarief dan wanneer je in loondienst bent. Toch ontkwam ik er niet aan in het begin om in uren te rekenen, want ik moest toch inschatten hoe lang ik verwachtte met iets bezig te zijn, om zo een totaalprijs te kunnen maken. Eigenlijk gewoon het verkapte uurtje-factuurtje model. Maar hé ik moest ergens beginnen.

EFFICIENCY  VS.  EFFECTIVITEIT & 80/20- PRINCIPE

Ik had dus voordat ik officieel startte met mijn bedrijf The Four Hour Workweek van Timothy Ferriss gelezen van waaruit ik mijn basisprincipes efficiency vs. effectiviteit en de 80/20 regel heb omarmd. Het is een behoorlijk Amerikaans boek, dus daar moet je wel doorheen lezen, maar er stonden voor mij hele nuttige adviezen in:

Efficiency vs. effectiviteit: “Effectiviteit betekent dat je de dingen doet die je dichterbij je doelen brengen. Efficiëntie is het zo economisch mogelijk uitvoeren van een bepaalde taak, of die nu belangrijk is of niet. 

Wat je doet is oneindig veel belangrijker dan hoe je het doet. Efficiëntie blijft belangrijk, maar het is zinloos als het niet op de juiste dingen wordt toegepast.” 

80/20 Principe: 80% van de output komt voort uit 20% van de input. En deze is op heel veel vlakken toe te passen. Waarvan ik vooral focus op met 20% van je inspanningen en tijd 80% van je resultaten behalen.

Ongeduld is my middle name en ik werkte zonder dat ik het eigenlijk door had altijd al vanuit deze principes, alhoewel ik nog wel eens verzaakte in efficiency (lekker blijven hangen in de details om het zo mooi en goed mogelijk te doen. Achteraf besefte ik me dat dit gewoon een kwestie van belangrijke taken vooruitschuiven was, maar een andere keer meer over). 

Ik heb vanaf dat moment besloten dat ik deze twee basisprincipes altijd zal hanteren in alles wat ik doe en de beslissingen die ik maak, privé en als ondernemer. Dit brengt me dichter naar mijn ideale ondernemersleven vol vrijheid en onafhankelijkheid.

EN TOEN GAF IK 10.000 EURO UIT ALSOF IK M’N BOODSCHAPPEN AFREKENDE IN DE SUPERMARKT

Ik had voor ik startte met mijn bedrijf ook De Marketing Tornado van Tonny Loorbach & Martijn van Tongeren grondig door zitten lezen. Ik wist daardoor in het begin wel wat wel/niet werkte en welke stappen je kon nemen om je bedrijf marketing technisch goed aan te pakken. 

Maar toch, ik moest het ook echt gaan doen, maar waar begin ik dan? Welke stap zet je als eerste? En vooral: wat past bij mij als ondernemer en bij mijn type business?

Ik kwam er ook al snel achter dat me dit heel veel tijd ging kosten en zoals ik zei is geduld niet mijn sterkste kant. Ik had me voorgenomen mijn business te runnen op basis van het 80/20 principe, dus had het zo moeten zijn dat ik die eigenaar van het marketing bedrijf daar tegenkwam. 

Na veel gesprekken die ik met hem had in die twee maanden en ik in eerste instantie niet in de gaten had dat hij natuurlijk ondertussen zijn sales skills op mij aan het toepassen was besloot ik spontaan (voor mij dan) ja te zeggen op een marketing traject van 10.000 euro om mijn business in een hogere versnelling te zetten. Wow dat voelde spannend! Maar iets in mij zei, DOEN! En ondanks dat ik dingen graag goed overdenk, kan ik dan toch ook behoorlijk impulsief een knoop doorhakken.

De eerste opdracht was afgelopen en ik had inmiddels ook twee aflopende trajecten die in februari klaar zouden zijn, dus voor mij kwam dit ideaal uit, zodat ik volle bak mijn tijd in de marketing van mijn bedrijf kon stoppen.

In zes maanden ging ik met het marketing team aan de slag om mijn funnel te bouwen volgens de to know-to like-to trust-to buy methode. Als eerste ging ik aan de slag met m’n WHY, die ik gelukkig al duidelijk op papier had voordat ik startte dus dit ging lekker vlot. Daarnaast besloten we dat een online workshop een goed kennismakingsproduct voor m’n bedrijf zou zijn. Met deze workshop bracht ik een groep ondernemers samen  en ze zou helpen hoe ze productiever en effectiever kunnen werken, iets waar ik altijd erg goed in ben geweest, dus dit leek mij helemaal leuk om dit anderen ook te leren.

HOE IK THUIS KWAM VAN EEN KOUDE KERMIS…

Ik vroeg mijn projectmanager daar wat ik kon verwachten aan deelnemers voor mijn workshop en die gaf mij aan dat dit eind februari wel moest lukken om goed te draaien.

Wat ik later pas echt leerde maar op dat moment niet besefte was dat je je sales motor wel moet laten draaien ongeacht wat je tussendoor doet, want de klanten komen (nog) niet vanzelf naar je toe. Ik vertrouwde volledig op het rooskleurige beeld van eind februari, dat zou perfect uitkomen met mijn aflopende projecten maar ik kwam van een koude kermis thuis…

Ja, mijn workshop stond, mijn website was inmiddels sterk opgezet volgens een sterke marketing methodiek, de landingspagina’s stonden, ik had een e-book gelanceerd en er draaide twee campagnes voor zowel mijn e-book als workshop.

IK VERTROUWDE  VOLLEDIG OP EEN ANDER…

Ik had ook een testperiode gedraaid met ondernemers en managers in mijn eigen kring en die waren allemaal positief, maar de betalende deelnemers had ik nog niet eind februari…dat te rooskleurige plaatje had ik zelf heel realistisch in kunnen vullen maar ik luisterde niet naar mezelf en vertrouwde volledig op een ander en ondernam niet genoeg actie.

Ik begon het benauwd te krijgen. De eerste opdracht liep al af, de tweede bijna, ik had mijn spaarpotje aangebroken voor deze investering want dacht dat verdien ik dan zo terug, en werd ineens onzeker….shit…wat als ik het niet ga halen? Straks heb ik de verkeerde investering gedaan en moet ik nog meer putten uit mijn spaarpotje en is mijn spaargeld straks helemaal op, moet ik stoppen met mijn business en weer in terug in loondienst….en dat is iets wat ik totaal niet zag zitten. Wat zou iedereen om mij heen wel niet denken. Dit spaarpotje was ook deels gereserveerd voor een mooie reis in het jaar daarvoor en die zag ik ook niet meer gebeuren.

Ik werd er behoorlijk onrustig van….en dat werkte weer niet goed op m’n mindset. Ik werd nog ongeduldiger. Gelukkig had ik veel tijd om er dan ook alles aan te doen om er hard aan te trekken, maar je straalt uit hoe je je voelt en ik voelde me onzeker. Wat dus ook niet fijn is als je klanten probeert aan te trekken, plus dat sales ook weer een skillset vereist die voor mij ook nieuw was en behoorlijk spannend.

IK BLEEF VERTROUWEN IN MEZELF HOUDEN

Desondanks bleef ik vertrouwen houden in het pad dat ik had gekozen en geloofde ik in mijn eigen kwaliteiten en hield ik vol.

Ondertussen bleef ik mijn workshop promoten via twee netwerkclubs en, slingerde Linkedin Campagnes aan (nog meer investeren) en gelukkig kwamen daar mijn eerst betalende deelnemers! Het was niet veel, maar het was een begin!

De rest van deze maanden werkte ik mijn marketing funnel verder uit, leerde ik zelf heel veel over marketing (bleek ik er veel aanleg voor te hebben) en ging ik uiteindelijk het bedrijf waar ik mijn marketing traject heb gedaan zelf helpen om hun processen te optimaliseren zodat zij zich konden klaarstomen voor de volgende groeifase met hun bedrijf. 

Zo zie je maar hoe je elkaar kunt versterken…misschien niet direct maar wel op de langere termijn. Dit voelde lekker, ik ging hier aan de slag voor een jaar en ondertussen kon ik verder aan de marketing sleutelen en m’n bedrijf verder laten groeien.

DAAR WAREN DE EERST BETALENDE DEELNEMERS & KLANTEN VOOR MIJN 1 OP 1 TRAJECT!

Kort daarna had ik twee ondernemers in mijn workshop waar ik een goede klik mee had (en nog steeds heb) die uiteindelijk ook mijn traject hebben gevolgd, wauw dat voelde goed! Ik had mijn investeringen daardoor al bijna terugverdiend en.

Ik besefte me ook dat dit nog veel schaalbaarder kon worden, ik zag dat ik het 80/20 principe alweer omarmde en zo weer een stap in de richting naar mijn ideale ondernemersleven kwam.

En nog belangrijker, ik vond deze trajecten hartstikke leuk om te doen, kreeg er energie van en wist gelijk dat dit de manier is waarop ik ondernemers het meeste van waarde kan zijn en ook echt verder kan helpen door ze te inspireren, motiveren en concrete handvatten te geven als sparringpartner, spiegel en stok achter de deur. 

Ik merkte dat het “eerst zaaien en dan oogsten” ging draaien. Ik had “gewoon” wat meer geduld nodig (wat ik dus niet echt heb), maar moest er zelf ook echt aan trekken, je kan niet verwachten dat als je iets opzet de klanten vanzelf aan komen waaien. Ik had me er flink op verkeken en dat ik sprak op dat moment met mezelf af: dit is iets wat me niet meer gaat gebeuren!

Mijn volgende stap was me te ontwikkelen op sales gebied, waar ik de maanden daarna aan besteedde, maar daar in een volgende blog meer over.

MIJN GROTE LEERMOMENTEN DIE IK JOU OOK GUN

Als ik zo terugkijk op het eerste half jaar van 2021, heb ik heb verschillende dingen geleerd in deze voor mij onrustige periode, ook al liet ik dat niet zien naar de buitenwereld. Ik wilde aan de buitenwereld laten zien dat het goed met m’n bedrijf ging. Ik dacht dat potentiële klanten anders geen klant wilden worden, daar ben ik gelukkig wel op teruggekomen! (Ook daar een andere keer meer over).

  • Je kunt als als ondernemer beter in het diepe springen, het ondiepe doet namelijk zeer
  • Ondanks adviezen van anderen die wellicht verder zijn dan jij: blijf dicht bij jezelf, je bent niet voor niks goed in hetgeen dat je doet, gebruik dus ook je eigen verstand en je eigen skills en vertrouw op je eigen kwaliteiten en het resultaat.
  • Vertrouw op het proces, hoe moeilijk dat soms ook is.
  • Wil je in grotere stappen (en dus minder tijd) verder komen met je business dan is slim investeren nodig, heb je dat er niet voor over dan duurt je reis toch langer, dus maak een keuze en wees je bewust van de gevolgen daarvan.
  • Heb geduld, maar doe wel dingen die effectief zijn: die je dichter naar je doelen brengen
  • Vertrouw dus vooral op jezelf en werk slim.
  • Rustig blijven: zorgen voor voldoende ontspanning en zorgen voor je vitaliteit zijn onlosmakelijk verbonden met het succes dat je zelf creëert. 

Ik hoop je met mijn leermomenten te kunnen inspireren om vertrouwen te hebben in jezelf en de stappen te zetten die nodig zijn om jouw ideale ondernemersleven te bereiken, je bent niet voor niks ondernemer geworden en je hebt een flinke dosis aan kwaliteiten te bieden aan anderen die jouw hulp goed kunnen gebruiken.

De reis die je doorgaat als ondernemer is pittig, maar ik denk altijd:

“Zonder avontuur geen uitdaging, en zonder uitdaging geen groei”

Wendy